siapakah aku?

Aku adalah seorang HAMBA dan juga seorang khalifah...

Wednesday, May 20, 2009

Babinski's sign..

19th may 09
end posting exam
paediatrics posting

morning session : theory (20minutes)
evening(3pm onward) : viva session

n d story begins...
viva,5 minutes each candidates,
my turn after satish,bcoz our number start from yen tsen..n i'm having viva wif dr ganesh...

'109!'
aku pon masok la bilik tuh ngan penuh lagak bergaya(bajet cam doktor pakar a,walhal baru nk amek viva je kot!=P)
aku pon duduk berhadapn ngan beliau...beliau mnggunakan bed pesakit sbgai meja in between us

n d viva pon start..
'bla bla bla.'

'ok,wat did we give at 0 month?'
'BCG n DPT sir' i answered confidently
'wat,DPT?r u sure??'
'yes,im sure sir!it is in d LATEST MALAYSIAN SCHEDULE sir!'

'vinayak,she's saying dat DPT are given at birth,n it is in d msian schedule?!!'

n mereke pon menggelakkan aku KAW2!(vinayak,ganesh n si nazmi)

'if u can prove me dat d DPT is given at birth,i give u 0 mark,n oso -5 marks!',kate vinayak kat aku n mereke pon mnyambung gelak lgi..huhu sadis..

n ganesh pon tnye la lagi soklan2 nye,apo2 kobondo eh jang,aku pon xtahu..huhu=(

'what is babinski's sign?'
'oh,its occur due to UMNL,when we scratch d sole from lateral to medial,there will be 'ABDUCTION' of small toes n dorsiflexion of great toes..'
'huh,'ABDUCTION' of small toes??owh,fanning u mean?'
'yes,fanning sir'
'r u sure?' (n ape tah die tnye lagi aku pon da x igt..)
'ok,u go n read babinski's sign,n later u tell me bout dis okay?if not i wont give u mark'
'yes sir',kat aku dalm kemlasan,kompem die x tanye aku balik!ngah3!=P aku bajet lege.

aku pon kuar dari bilik viva tersebut n trus g carik buku meharban,clinical medcine of paeds,carik2 index,carik babinski's sign.
n bce la aku sket2 ngan harpan aku nk balik cpat....

lepas turn sherina,aku pon terus masok skali lagi,g depan doktor tuh,'babinski's sign positive is EXTENSION of small toes n dorsiflexion of great toe sir!'
'okay,wats d root value?'
'hah??Sir,u didnt ask dis ques juz now??u ask only bout d response sir!'bantah aku sbb aku da mlas nk bce!hampeh tol!=/
'heh,okay,u go n read babinski's sign n i'll ask u later after some tyme'
'okay!!!'

skali lagi aku kuar,carik lagi babinski's sign,kali nih bce btol2,abes 1 paragraph tuh aku hapal,siap tnye si aishah lg ape yg x paham,kot2 die tnye mnde2 alah laen lagi..aku mase tuh da tahan nebes n cuak..=(

tunggu punye tunggu,,budak medicine pon da abes da klas depa..aku masih dalm kecuakkan...=(

pastuh,abes turn raidah(kalo x silap)aku pon masok smbil snyum(bajet tenang la kununnye,padahal dalm ati mmg da nk ngis da kalo die suh aku kuar g bce lg mnde alah tuh!=[ )
'okay,babinski's sign positive is extension of small toes n dorsiflexion of great toe,root value S1 n S2,UMNL...'
'if we didnt do d toes,where can we assess dis sign?'[chet!ade lg ques ke???suwey tol!aku pon cube a recall 1 paragraph yg aku bce td..]
'if there's eversion of foot n dorsiflexion of ankle,then it postive'
'okay gud(kate beliau yg xtahu ikhlas ke tak!) u can go now,wats ur attendance number?'
'109 sir,name SITI SARAH CHE MOHD RAZALI!'

huhu
n aku pon kuar a dari bilik tuh ngan perasaan yg bercampor-baur..
tapi masok lg untk kali ke-4 untk sesi ftografi!!!=P

d n...abesla citer D BABINSKI's SIGN

****

7 comments:

shida ahmad said...

bos..ni kisah plg mnyayat hati thp critical ni..chronic..hahaha..
xpe2..chaiyok2 DR SARAH PAI aka anak kepada DR SANTOSH PAI..gagaga

siti nurani abdullah said...

anak santosh pai? haha..yolah kan..siap tulis soklan yang nk ditanya lagi! mantaplah! ^_^

omio said...

tuh la shida!kisah paling tragik n sadis!!acute + chronic!due2 ade!!
hahah!!yeargh3!!mission baru,,nk jadi anak angkat santosh pai plak,leh jadi DR SARah PAI plak!ahaks!=P
tulis soklan nk ditnye??tuh la pendustaan paling besar!!!1huhu!tensen asyik kene buli je!hish3!=P

venusia said...

sarah,ko kne tagged..nway,ssah gak viva paed ek.yg peliknya,leh kuar masuk ek?ingtkn viva skali aral je..hihi

~KiD~ said...

haha sarah! Ganesh kan minat kat ko. tu yang sajer je tanyer ko banyak kali tuh!!! anyway benda yang tag tu copy and paste jer pastu ko tulihla 10 bende mengarut tentang ko and ko pilih 5 orang kawan ko untuk disusahkan dengan menge"tag" mereka! Surgery 4 kali plak viva. Ko kan anak didik Santosh Pai!

hida said...

gile la kamu. boleh siap kuar masuk lagi. macam bahagia je. siap terbayang-bayang kat kepala aksi sarah berlagak cool and macho. hoho. :)

maisarah mohd isa said...

sarah sarah hohoho..u made my day!